Срещата на македонския президент с македонистката организация бе предвидена

...
   Срещата на македонския президент с македонистката организация бе предвидена
Коментари Харесай

Пендаровски се среща с македонистите от ОМО Илинден Пирин в петък

 
 
Срещата на македонския президент с македонистката организация бе планувана да се състои преди визитата на българския министър председател Кирил Петков в Скопие, която се организира на 18 януари, само че бе отсрочена очевидно в опит да не бъде дразнена българската страна, разясняват наблюдаващи. 

Междувременно македонска делегация, отпред с премиера Димитър Ковачевски, бе у нас на 24 януари. 

В София Ковачевски с половин уста изрече благопожелание българите в Македония да бъдат включени в Конституцията, само че едвам откакто стартират договарянията с Европейски Съюз, т.е., първо София би трябвало да смъкна ветото. Опозицията в Скопие обаче е безапелационна - ВМРО-ДПМНЕ упорства София да признае македонско малцинство в България. 

На същата позиция е и президентът Стево Пендаровски - на 19 януари, ден след визитата на Кирил Петков в Скопие, президентът разгласи, че "В България има македонци ". 

"В България има македонци. И дали ние като страна ще им оказваме помощ за съблюдаване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в интернационалното право, интернационалната политика, член 2 от Устава на Организация на обединените нации, който се ползва за всички страни по света е - без интервенция във вътрешните работи. Те са български жители, жители на Република България ", означи Пендаровски в тв изявление. 

--- 

"ОМО Илинден - Пирин " бе записана като политическа партия през 1999 година, само че регистрацията ѝ бе отнета година по-късно. 

Конституционният съд разгласи ОМО за противоконституционна политическата партия, защото тя се бори за разединение на част от територията на страната ни. 

От 2014 г организацията написа годишни "доклади за правата на македонците в България ”. 

В писмо до Пендаровски, с което желаят среща,от ОМО „ Илинден - Пирин ” и ОМО „ Илинден ” напомнят срещата на българския президент Румен Радев с представители на няколко сдружения на македонските българи и една политическа партия, които са регистрирани публично в РСМ. В писмото си македонците от България пишат, че наблюдават доста деликатно обстановката и напъните на Македония за участие в Европейски Съюз и поддържат безусловно „ желанието на етническите си братя от Македония за почтено място измежду народите на демократична Европа ”. 

„ Тази наша позиция не се приема от управляващите в Република България, където ние нямаме никаква опция за развиване и посланичество. Властите в България показват ефикасна връзка със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е почтено и е образец, само че за нас е неясно отношението към самите нас. Според нас правилото на взаимност ще бъде добър знак за еманципация сред българския и македонския народ ", се споделя в писмото. 

Двете организации допълват, че желаят среща със Стево Пендаровски, на която "да споделят общите цели и напъните, които са в полза на македонския и българския народ ". 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР